U kojim genima se krije IQ?

Možete svojim roditeljima zahvaliti što ste inteligentni – ili bar jednom od njih. Psiholozi već decenijama znaju da je inteligencija, kao i druge psihološke karakteristike, djelimično posljedica genetike. Međutim, nova studija koju je predvodio psiholog Kristofer Čabris (Chabris) otkriva neobičnu činjenicu da većina specifičnih gena za koje se pretpostavljalo da su povezani sa inteligencijom vjerovatno nemaju nikakve veze sa IQ-om (kvocijentom inteligencije). I sigurno će trebati dosta vremena prije nego što istraživači otkriju koji su tačno geni u pitanju.

Čabris i Dejvid Lajbson, ekonomista sa Harvarda, predvodili su međunarodni tim istraživača koji su analizirali desetine gena iz baza podataka vezanih za testove inteligencije. U skoro svim slučajevima, istraživači su otkrili da inteligencija ne može biti povezana sa specifičnim geneima koje su testirali. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Psychological Science.

Čabris ističe da su uspjeli pronaći samo jedan gen koji je bio povezan sa inteligencijom, ali samo malim dijelom. Ovo ne znači da inteligencija nema psihološku komponentu, već da je mnogo teže pronaći određene gene ili određene genetske varijacije, koje utiču na razlike u inteligenciji.