Gojaznost utiče na intelektualne sposobnosti djece

Gojaznost utiče na intelektualne sposobnosti djecePoznato je gojaznost u dječijem uzrastu utiče na povećan rizik za pojavu srčanih bolesti, astme, raka i dijabetesa tip 2, a sada znamo da utiče i na intelektualne sposobnosti djece.

Studija koju su sproveli epidemiolozi sa Univerziteta Braun otkrila je vezu između gojaznosti u prve dvije godine života i kognitivnih sposobnosti u školskom uzrastu. Analiza je pokazala da djeca koja su na granici ili su gojazni imaju niži nivo percepcije i radne memorije, pri čemu je veza radne memorije i mase identifikovana samo kod dječaka. Studija je takođe pokazala da su djeca sa prekomjernom težinom ili gojazna djeca imala manji kvocijent inteligencije (IQ).

Od ranije je poznato da gojaznost utiče na hormonalne poremećaje i može dovesti do upale mozga kod odraslih. Posljedice su smanjene kognitivne sposobnosti, uključujući učenje, pamćenje i upravljanje impulsima. Međutim, naučnici tek otkrivaju vezu između gojaznosti i mentalnih sposobnosti kod djece.

Prema riječima epidemiologa Nan Li, vođe istraživačkog tima ovo otkriće je posebno važno jer dugoročno može da utiče na akademske rezultate, uspjeh u karijeri i ekonomsku produktivnost pojedinca. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. oko 18% djece i adolescenata između 5-19 godina starosti su imali prekomjernu težinu ili su bili gojazni.

Provjerite koliko ste dobri i pogledajte neke mozgalice.