Prvorođena djeca imaju veći IQ

Free stock photo of creative, pattern, playing, tableNaučnici već decenijama pokušavaju da saznaju da li red rađanja djece ima trajan uticaj na razvoj ličnosti čovjeka. Novo istraživanje pokazuje da prvorođena djeca imaju neznatno veći kvocijent inteligencije (IQ) u odnosu na mlađu braću i sestre.

U studiji koja je objaveljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, naučnici su kombinovali velike baze podataka iz Njemačke, SAD-a i Velike Britanije. U istraživanju je učestvovalo 20.000 djece čiji razvoj su naučnici pratili od rođenja pa do 14. godine života.

Razlozi za ovakve rezultate možemo pronaći u ponašanju roditelja koji prvorođenu djecu intenzivnije podržavaju u aktivnostima koja podstiču rad mozda, uključujući čitanje, kreativne igre i muziku. Iako emocionalnu podršku podjednako daju svoj djeci, roditelji se nakon prvog djeteta “opuste” i češće se upuštaju u socijalno rizična ponašanja kao što su pušenje, veća konzumacija alkohola i sl.

Dodatna pretpostavka većeg IQ-a kod starije djece jeste činjenica da su oni bili u poziciji da mlađu braću i sestre uče o funkcionisanju svijeta. Za učenje drugih ljudi potrebno je angažovanje velikog kognitivnog potencijala pa djeca moraju da se prisjećaju znanja koje su usvojili, kako da ga struktuišu i da smisle najbolji način da prenesu znanje.

Ipak, istraživanje nije pokazalo da red rađanja ima bitan uticaj na bilo koju od dimenzija ličnosti koje su naučnici posmatrali: ekstravertnost, ugodnost, savjesnost, emocionalnu stabilnost i maštovitost. Istraživanje je odbacilo pretpostavke da su prvorođena djeca veći perfekcionisti, a da su zadnjerođena djeca buntovnici. Drugim riječima, ako izuzmemo IQ, razvoj ličnosti manje određuje uloga u porodici nego što se do sada mislilo.