Plavuše jednako inteligentne kao druge žene

Economics BulletinVicevi o plavušama nemaju naučnu podlogu jer plavuše nisu glupe, zaključak je studije sprovedene na uzorku od preko 10.000 ispitanika. Naučnik Džej Zagorski (Jay Zagorsky), profesor ekonomije sa Ohajo državnog univerziteta (Ohio State University) iskoristio je rezultate testova američkog Pentagona i utvrdio da su plavokose žene jednako inteligentne kao žene bilo koje druge boje kose.

Pentagon je koristio testove inteligencije za procjenu intelektualnih sposobnosti 10.878 Amerikanaca budućih regruta uzrasta od 14 do 21 godine. Podaci su bili dostupni kroz “National Longitudinal Survey of Youth 1979 (NLSY79).

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Economics Bulletin, pokazali su da je prosječan kvocijent inteligencije plavuša iznosio je 103,2, kod brineta 102,7, crvenokosih 101,2, a kod crnokosih žena 100,5 prema Katelovoj skali. Ako je neko pomislio da su plavuše inteligentnije od žena druge boje kose, to je samo prividno jer mala prednost plavuša nije statistički značajna.

Zanimljive rezultate istraživači su otkrili kod muškaraca. Naime, ispostavilo se da su najinteligentniji smeđokosi muškarci sa prosječnim rezultatom 104,4, dok su plavokosi bili drugi sa nešto nižim prosječnim kvocijentom inteligencije od 103,9.

U ukupnoj distribuciji, prosječan kvocijent inteligencije kreće se u rasponu između 90 i 110. Oko 50% populacije ostvaruje prosječnu inteligenciju.

Pogrdan epitet o neinteligentnim plavušama mnogim ženama je zagročavo život. Prefesor Zagorski naglašava da stereotip o “glupim plavušama” nije nimalo bezazlen jer brojna istraživanja ukazuju da utiče na zapošljavanje, napredovanje i druga društvena iskustva.