S GODINAMA POSTAJEMO INTELIGENTNIJI

S GODINAMA POSTAJEMO INTELIGENTNIJIRezultati istraživanje naučnika sa Masečusetskog tehnološkog univerziteta (Massachusetts Institute of Technology – MIT) objavljeni u časopisu Psychological Science pokazuju da nake obilježja inteligencije nastavljaju da se razvijaju i nakon 22 godine života.

Naučnici su sproveli jako zanimljivo istraživanje da bi utvrdili na koji način se mijenja inteligencija tokom života. Iz opšte bolnice u Masačusetsku testirali su čak 48.547 ispitanika starosti od10 do 89 godina koji su posjećivali GamesWithWords.org i TestMyBrain.org internetske stranice. Ispitanici su imali mogućnost da biraju jezičke testove, testove inteligencije i pamćenja, prepoznavanje emocija, radne memorije, numeričkih vještina i vokabulara.

Rezultati su bili iznenađujući. Fluidna inteligencija, odnosno sposobnost brzog razmišljanja (brzina kojom mozak obrađuje informacije) najizraženija je oko 18. godine života, a stagnira oko 40-te godine. Mlađi ispitanici postizali su bolje rezultate u numeričkim vještinama, dvadesetogodišnjaci su jako dobri u prepoznavanju emocija, a ta sposobnost raste do 48 godine života. Sredovječni ljudi najbolje rezultate su pokazali kod radne memorije, a kao što se očekivalo vokabular se poboljšava s godinama, pri čemu vrhunac doseže od 60 do 70 godine života.

Različite intelektualne sposobnosti dosežu vrhunac razvoja tokom različitih životnih faza i nema životnog razdoblja u kojem smo najmudriji, najbolji ili najinteligentniji u svemu.