Jesu li muškarci inteligentniji od žena?

Jesu li muškarci inteligentniji od ženaVeć nekoliko vijekova traje debata oko pitanja: jesu li muškarci inteligentniji od žena? Naučnici ponekad pomažu, a neki stručnjaci dodatno zamagle odgovor koji treba biti kristalno jasan.

Koristeći najsavremenije tehnike skeniranja, naučnici sa Erazmus univerziteta izmjerili su obim mozga 896 ispitanika koji su radili baterije testova inteligencije. Šef tima naučnika Dimitri van der Linden izjavio je da su otkrili da je kvocijent inteligencije (IQ) muškaraca veći za četiri poena od IQ-a žena jer muškarci, u prosjeku, imaju veći mozak. Drugim riječima, kako tvrdi pomenuto istraživanje, ako muškarac ostvari prosječan rezultat od 100 na testu inteligencije, ženski rezultat bi bio 96.

Ovo istraživanje nastavlja ustaljenu praksu koja traje više od dva vijeka i govori o muškoj intelektualnoj dominaciji. Još krajem 19. vijeka teoriju je osporila Helen Hamilton Gardener koja je sarađivala sa neurologom Edvardom Spickom na istraživanju težine mozga. Već tada su zaključili da težina mozga ne može biti mjera inteligencije jer je veličina mozga u jednakom omjeru sa veličinom cijelog tijela.

Kasnija naučna istraživanja su nedvosmisleno pokazala da NE postoje razlike, u prosjeku, u opštoj inteligenciji između polova. Isto tako je dokazano da žene, u prosjeku, imaju nešto manji mozak od muškaraca jer su, opet u prosjeku, sitnije građe od muškaraca.

Studije pokazuju da se obim mozga mijenja tokom života, dok mozak kod inteligentnijih ljudi pokazuje znakove stalnog širenja ili usporenog smanjivanja moždanog tkiva.  Možda je odgovor na pitanje iz naslova: inteligentni su svi oni koji su pročitali tekst i prihvatili kao notornu činjenicu da muškarci i žene imaju jednake intelektualne kapacitete. Razlika između muškarca sa izuzetno visokim IQ-om i žene sa izuzetno visokim IQ-om je samo u tome šta naprave svojim radom od tog potencijala.