Mentalne rotacije: Jeste li spremni za izazov?

mentalne rotacijeZa neke od najtraženijih profesija u budućnosti kao što su dizajneri, inžinjeri ili arhitekti potrebna je razvijena prostorna inteligencija. Ovaj tip inteligencije ima različite sinonime kao što su vizeulna inteligencija, vizeulno rezonovanje itd.

Prostorna inteligencija odnosi se na sposobnost da manipulišete oblicima u dvije dimenzije ili da vizeulizujete trodimenzionalne objekte koji su predstavljeni kao dvodimenzionalne ilustracije.

Desna hemisfera mozga zadužena je za rješavanje slagalica, razumijevanje mapa i stvaranje inžinjerskih rješenja. Prostorna inteligencija oslanja se na apstraktno mišljenje i analitičke sposobnosti kako bi pronašla rješenja za trodimenzionalne probleme.

Test prostorne inteligencije ne zasniva se na analitici, već samo mjeri vašu sposobnost da u glavi manipulišete oblicima i figurama. Znači, za rješavanje ovakvih testova ne trebaju vam logičke veze između figura, iako u stvarnom životu mozak mora procesuirati informacije iz konteksta.

Za ovakve zadatke potrebna je sposobnost mentalne rotacije, tj.spajanja i razdvajanja objekata koji su zarotirani ili su predstavljeni iz različitih uglova. Jedna od mogućih varijacija jesu različiti obrasci na površinama koji uz rotaciju ili izmijenjenu perspektivu dodatno komplikuje stvar.

Jedan od najzahtjevnijig testova za većinu budućih inžinjera jeste ortogonalna projekcija. Vaš zadatak je da u glavi objedinite dvodimenzionalne prikaze u trodimenzionalni objekat uz pomoć prikaza gornjeg, donjeg i pogleda sa strane.

Naravno, postoje veoma različiti tipovi zadataka koji će vas poprilično namučiti. Ako ste raspoloženi za mali izazov, evo nekoliko primjera koji će vam vjerovatno zadati prilične glavobolje, a mogu vam pomoći kod pripreme za Mensa testiranje.

  1. Koja je slika identična prvoj? 

Sample Spatial Ability question1

2. Koja je slika identična prvoj? 

Sample Spatial Ability question1

3.

Sample spatial Ability question2

4. Koji obrazac je potreban da bi se dobila kocka na vrhu? 

spatial ability question4

5. Koju grupu oblika je potrebno sastaviti da se dobije oblik na gornjoj slici? 

spatial ability question4

6. Koji obrazac je potreban da bi se dobila kocka na vrhu? 

spatial ability question 5

7. Ili malo složeniji zadaci, kao što je ovaj…

Spatial reasoning test hard question 2

8. …ili ovaj…

Spatial reasoning test hard question 5

9. …ili ovaj…

Spatial reasoning test hard question 8

10. i ovaj…

Spatial reasoning test hard question 12

Izvori prikazanih zadataka:

psychometric-success.com

fibonicci.com